In the PICture: Rob Hilkens en de PIC®327

Rob Hilkens is varkenshouder in het Limburgse Herkenbosch en houdt 425 Camborough® zeugen met eigen aanfok en 3600 vleesvarkens met een hoge gezondheid status. Hilkens is continu opzoek naar de juiste manier om zijn product beter te verwaarden en een product te verkopen met een verhaal. Zo bouwde hij in 2013 een nieuwe wroetstal in samenwerking met Stichting Maatschappelijk Bewuster Varkensvlees. Hierin worden 1800 vleesvarkens gehouden volgens het Krull-concept met een Beter Leven Ster van de Dierenbescherming. Het Krull-varkensvlees wordt onder andere verkocht bij de Deli2Go wegrestaurants.

Naast de huisvesting en het welzijn van de varkens, probeert Hilkens ook met de inzet van specifieke genetica het lekkerste en het meest kwalitatieve stukje varkensvlees te produceren. Voorheen werden alle Camborough® zeugen geïnsemineerd met sperma van de PIC®408. Echter, omdat Rob en zijn afnemers constant opzoek zijn naar een meer onderscheidend stukje vlees zijn ze uitgekomen bij de PIC®327. Deze eindbeer van PIC onderscheid zich door een excellente voederconversie, robuuste groei en een hoog mager vlees percentage bij hoge slacht gewichten. Gebleken is dat het vlees een mooie structuur heeft en stevig van stuk is, wat als erg positief werd ervaren door verschillende verwerkers.
Naast zijn productie kwaliteiten onderscheid de PIC®327 zich door zijn opvallende uiterlijk en door zijn rustige karakter. Het bleek voor boer en afnemer de ideale keuze.
Speciaal hiervoor heeft PIC in september drie beren over laten komen vanuit Ierland naar het bedrijf van Hilkens in Herkenbosch. Begin december zullen ze worden ingezet als bedrijfs-KI-beren voor de vermeerdering.
Uiteraard zijn wij erg benieuwd naar het resultaat en wensen Rob heel veel succes met zijn drie nieuwe beren Porky, Dzik en Gyros!